refleksoloogia – tervendavad käed

Käi paljajalu! See on kõige ehedam refleksoloogia. Tõsi, profi tehtuna on tegu sõrmedega keha, iseäranis jalataldade mudimise kunstiga, mis aitab vaigistada valu, rahustada või rõõmustada olemist, peletada väsimust ja masendust – ühesõnaga turgutada tervist igal tasandil. 

 

Sõrmeotsad on suure- ja käepärane abiline. Paraku oleme me oskuse tunnetada maailma ja teisi läbi sõrmeotste “täis” kasvades kaotanud. Nagu ka tahtmise paljajalu ringi paterdada. Mu lugu ilmus ajakirja Tervis Pluss 2018. aasta mainumbris.

Kuna refleksoloogia mõjutab keha mitte ainult jalataldade, vaid muu hulgas ka kõrvalestade kaudu, võtan rõngad kõrvast ja prillid eest, et miski mu tajusid ei takistaks. “Ütle kindlasti, kui valu või muud aistingut tunned. Eesmärk ei ole sulle suures koguses haiget teha, vaid saada läbi refleksoloogiliste tsoonide keha kohta infot. Ja seda valu hindamine kümne punkti skaalal mulle ka annab,” innustas refleksoloog BEEGI SILLAT mind vaprat mitte mängima. Ta ise tunneb tänu 15-aastasele kogemusele nii ehk naa, kus ja kui valus mingi punkt on – veel enne, kui ma iitsatadagi jõuan. Veendusin selles kolmveerandtunnise seansi jooksul korduvalt.

Jalatallal on kogu keha kaart. Kõrvalestadel ja mujal ka.


MAA JA EETER
Eestis on refleksoloogiakoolkondi mitu, Beegi on õppinud Põhjala refleksoloogia isaks kutsutud Rootsi refleksoloogi Karl Axel Lindi välja töötatud kogu keha refleksoloogiat ehk tsooniteraapiat, milles ei mõjutata ainult jalataldu ja -labasid, vaid ka sääri, rindkeret, kõrvu ja kui vaja, kasvõi ühtainust varvast ja sõrme – inimese kogu keha nähtamatu kaart on sealgi.

Terapeudilt nõuab see muidugi palju peenemat oskust, kui üksnes jalataldadel toimetades. “Jah, aga mulle annab inimese aitamiseks palju rohkem võimalusi. Saan lisaks füüsilisele probleemile tegelda ka sõnumiga, mis vaevuse taga peidus. Lind tõi Lääne refleksoloogiasse elementide süsteemi ehk maa, vee, õhu ja tule, mida kasutati juba Vana-Kreekas. Lisas sinna veel mõned, näiteks eetri ja mentaali – ning saamegi pildi tänapäeva inimesest,” tutvustab Beegi ning lisab, et

praegu on inimese elus maa elementi väga vähe, vee ja õhuga on nii ja naa. Dušš pole ikka päris meri, jõgi või järv. Ja õhk? Kui paljud käivad metsaõhku hingamas? Või tunnevad ninaga, et nüüd algas kevad?

Eetris, selles, mida me ei näe ega katsuda saa, oleme aga kogu aeg: nutitelefon, telekas, wifi. Meie probleemid väljendavad omamoodi tasakaalutust nende suurte jõudude vahel. Asi läheb veelgi põnevamaks, sest Lind on loonud ka ajarefleksoloogia, millega on näiteks võimalik tervendada nooruses juhtunud trauma põhjustatud tervisehäda, mis nüüd, alles aastaid hiljem välja on löönud.

Need on küll Tai jalamassaaži pulgad, aga sarnased, veidi saledamad, olid ka Beegil.


MUNAKESTEGA PULGAD
Beegi küsib hakatuses, kas mul kaebusi on. “Ei muud, kui et paar nädalat tagasi põdesin grippi.” Tervisemurega tulijalt uurib ta täpsemalt. Kas inimene võtab ravimeid, on tal olnud operatsioone, südamestimulaator, kunstliiges, spiraal.

“Keha, mis on saanud pikaaegselt ravimeid, reageerib teistmoodi. Kunstliigesed ja naistel spiraal pole samuti loomulikud

ning mul on vaja seda teada, et mitte stimuleerida jõudusid, mis hakkaksid keha võõrkehadest intensiivselt puhastama,” ütleb ta selgituseks.

Laman massaažilaual selili, riided seljas, paljad on vaid labajalad. Neid refleksoloog mudima ja vajutama hakkabki. Mõni koht on ikka kohe täitsa valus, mõni koht ühel jalal valusam kui teisel. Nood jalataldade lahti- ja soojakstegemise valupunktid reetsid pingeid kuklas ja kaelas. Kas teistel nad ka valusad on? “Praktiliselt jah, lastelgi juba nutikaela tõttu,” saan vastuseks.

Tervisemuresid pole Beegi kogemusel neil, kes avatud meelega ja voolamises ega klammerdu oma tõe külge.

Tuleb keegi seljavaludega, teab terapeut, et põhjus pole alati ei vales asendis või selja äratõstmises, vaid üha sagedamini vaimses stressis –

kas ei osata end kehtestada, maandada või oma must-valgest tõest
lahti lasta.

“Aiiiii!” niutsatan. “Need on maksapunktid. Maks on ju organismi puhastaja, sul oli viirus ja praegu on kevad, nii et ta on kõvasti tööd teinud ja vajab veidike turgutust nii füüsiliselt kui energeetiliselt. Nüüd läks valu ära, eks?”

Beegi näitab mulle pulki, mille otstes suuremad või pisemad munakesed. Neid kasutatakse väiksematel tsoonidel, näiteks kõrvalestal nahka mööda sõitmiseks. Munaga leiab õige koha üles paremini. Mudimine käib aga ikka sõrmega.

Oi, see oli natsa valus. Õlg, saan teada. Aga mitte mingist traumast, vaid liiga suure koorma kanda võtmisest. Oiiiiii, see punkt on kohe väga valus! Parem küünarnukk. Aga see ei valuta mul ju üldse!? “Aga mille kõrval ta asub? Maksa! Vaat selliste peegelduste tõttu ongi refleksoloogia nii imeline! Sama imeline, kui ka su enda keha oskus leida tsoonides liitlasi,” kostab Beegi mu hämmeldunud ilme peale.

Energiline ja rõõmus proff – Beegi Sillat.


PUUDUTUSTE KEEL
Beegi n-ö keskmine patsient on naine, kelle põhilisteks kaebusteks peavalud, ka migreenid. Noored tüdrukud kurdavad menstruatsiooni-, mehed selja- ja põlvevalu. Kõige nooremad patsiendid on kuuvanused – nendega tullakse koolika silitusse, kõige vanem on olnud 80-aastane proua. Kroonilise häda puhul kõlab refleksoloogia rusikareegel nõnda:

nii mitu aastat, kui krooniline tervisemure kestnud, nii mitu kuud on vaja teha intensiivset refleksoloogilist tööd.

Kel viis aastat tagasi tervis käest läks, peab arvestama viiekuise teraapiaga. “Esimesed neli kuni kuus korda tuleks käia kord nädalas. Siis vaatame üheskoos, kas pikendada vahet kümnele päevale, edasi kahele nädalale ja siis oleks mõni aeg vaja käia vaid paar korda kuus. Selle aja jooksul õpib inimene oma keha tundma ning peab edaspidi tulema vaid juhul, kui keha ebamugavusega märku annab.”

Kes suvel rattatrennis või talvel mägisuusatades kukub, ka sel tasuks seada sammud refleksoloogi juurde. “Niisugused pealtnäha pisikesed asjad nagu äkkpidurdus autoga, kukkumine sabakondile või võimlemistunnis seljaga kõrgushüppelati peale, ka laste “süütud” tõuklemised. Mida selgroog selle peale teeb? Nõksu. Tekkinud mikrovigastusi ei näita ükski röntgen ja hea ainevahetuse korral toimub paranemine tüsistusteta, kui aga mitte, võib viie-seitsme aasta pärast olla platsis valu, mille põhjust otsidagi ei oska.

Refleksoloogias on aga nii füüsilise kui n-ö mentaalse selgroo mõjutamiseks väga palju kohti. Selleks pole vaja inimest paika tõmmata, vaid stimuleerida keha enda eneseparandusmehhanisme.

Mida varem alustada, seda parem,” julgustab energiast pakatav terapeut. Ärksamatele  huvilistele õpetab ta refleksoloogia aabitsatõdesid ka kodukasutaja kursusel. Et inimene oskaks tavalisemate tervisehädade korral ennast ja oma peret ise aidata ning õpiks tunnetama maailma ja teisi läbi sõrmeotste – oskus, mille me “täis” kasvades kaotanud oleme. Ometi suudavad näpuotsad jalatalla mudimisega leevendada valusid, ergutada või rahustada seedimist, lõõgastada keha ja meelt. Ning kui teismeline sinuga verbaalselt enam ei suhtle, siis jalad libistab ta mudimiseks sulle sülle hea meelega. Väiksematest lastest ja meestest rääkimata.

Beegi lõpetas meie seansi “tinistamisega”, puudutades mu kehal erinevaid punkte vaid õrnalt sõrmeotstega. Vaikuses.

Soovitustena sain kaasa juua palju vett, pöörata tähelepanu maksale ja mõtiskleda oma mentaalse selgroo üle ehk olla rohkem mina ise.

Paljajalu ja palju.


BEEGI 3 NÕUANNET
• Mudi kõrvu. Kõrvalesti ja kõrvu ka seestpoolt mudides annad kehale enesetervendava müksu. Valusamatel punktidel püsi kauem ja “töötle” neid päeva jooksul veel. Eriti hea päeva käivitaja on see vanemaealistele.
• Käi paljajalu. Suvel, ebatasasel pinnal ja nii palju kui võimalik. See on ehe refleksoloogia – keha võimalus kõige loomulikumal moel hoida sisemist tasakaalu, tugevdada tervist ja ennetada haigusi. Meie aga läheme isegi vette, plätud jalas.
• Joo õunaäädikavett. See pole küll refleksoloogia, ent aitab terve püsida. Piisab poolest või isegi vähemast teelusikast klaasi vee kohta. Viirusteajal võiks see olla hommiku esimene jook. Veel aitab klaas õunaäädikavett luua tasakaalu, kui oled kellegagi sõnelenud, tulnud raskelt koosolekult või selja taga on pingeline päev.

• 

MIS ON REFLEKSOLOOGIA?
Sõna refleksioon tähendab peegeldust. Refleksoloogias peegeldavadki kehal asuvad bioaktiivsed punktid, tsoonid, kanalid või kehapiirkonnad mingit elundit või kehasüsteemi. Neid nn peegeldusi mõjutades on võimalik ravida füüsilisi, hingelisi ja vaimseid probleeme ehk keha tervikuna. Õpetusena sisaldab refleksoloogia Vana-Kreeka filosoofiat, elemendiõpetust, looduse rütmide jälgimist ja järgimist. Refleksoloogiline teraapia rahustab, lõõgastab, elavdab vereringet, vaigistab valu, vähendab lihaspingeid ning tasakaalustab ainevahetust, immuun- ja hormonaalsüsteemi. See aitab liigese- ja lihaseprobleemide, paanikahäirete, masenduse, unetuse ja väsimuse korral. Reeglina ei soovitata refleksoloogiat rasedatele ja neile, kel immuunpuudulikkus või halvaloomuline kasvaja.

KES ON BEEGI SILLAT?
Refleksoloog ja homöopaat, kes teeb ka peamassaaži ja titadele koolika silitust. Oma firma AB Teraapiad kodulehel ütleb ta enda kohta: “Olen kolme lapse ema. Just lapsed olid need, kes panid mind maailma laiema pilguga vaatama. Laste sünd ja kasvamine ning nende, isegi väikeste tervisehädade raviks kasutatavad vahendid tekitasid mus sisemise konflikti ja palju küsimusi. Sain aru, et tegelikult vastutavad oma lapse pikaaegse tervise eest siiski vanemad, mitte meditsiiniline personal, olgu siis haiglas või perearstikeskuses. Esimene laps tõi kaasa meditsiinilise taustateadmise laiendamise vajaduse. Teise lapse kõrvalt alustasin refleksoloogiaõpinguid. Kolmas sündis homöopaatiat studeerides. Täiendanud olen end Venemaal, Indias ja Soomes ning töökogemust on praeguseks kogunenud ligi 15 aastat.”

Fotod: avafoto – tipsformassage.com, refleksoloogiapulgad – qoo10.sg, Beegi foto – tema Facebooki lehelt, paljajalukõnd – prevention.com.

 

Lisa kommentaar