minu muusika

foto: internet.
Neid lugusid kuulates tunnen ma avarust, puhtust, klaarsust, mõõtmatust, helgust… ja sellepärast tahan neid sinuga jagada. Ehk tunned sinagi seda kaunist muusikat kuulates sama. Kliki loo nimel, see juhatab su helideni.

 

Et hõlpsam teada, keda või mida siit leida, olgu ka nimed ära toodud tähestiku järjekorras: AC/DC, Anilah, Arvo Pärt, Dimash Kudaibergen, Disturbed, Estas Tonne, Genesis, Greip, indiaanirahva laule, Krokodill Gena, laulupidu, Lionel Richie,
Maarja-Liis Ilus, Mari Jürjens, meeskoor Пересвет виртуозы, Mike Oldfield,
Nils Aslak Valkeapää, Ott Lepland, Peter Gabriel, Peter Hollens, Pärt Uusberg, Toto, Trad.Attack!, Tõnis Mägi, Tõnu Kaljuste, ülemhelid. Eks see loetelu tasapisi voolates muudkui täiene. Minu joogamuusika leiad pesast jooga/joogamuusika.

AC/DC
Thundestruck
Minu AC/DC lemmiklugu. Bändi üheteistkümnendalt, aastal 1990 ilmunud stuudioalbumilt “The Razors Edge”. AC/DC, Austraalia bändi, lõid aastal 1973 kaks kitarristist venda Angus ja Malcolm Young. Esimene album “High Voltage” ilmus 1975.

ANILAH
Tervendusloits
Anilah on Lääne-Kanada Selkirki mägedes elava laulja ja helilooja Dréa Drury sooloprojekt, kus kokku põimitud šamaanlus, esoteerika ja tänapäev. See loits on uinutanud magama kõhuvaludes vaevleva beebi Anilahi koduleht.

ARVO PÄRT
 Meistri aitähkõne oma 80. sünnipäeval

“Andke andeks… mulle ja… ja üldse, andkem andeks. Muidu ei saa elada. Mis elu see on, kui andeks ei anta… Minu kallid…” /11. septembril 2015 Noblessneri Valukojas/.
Credo
Segakoorile, klaverile ja orkestrile /loodud aastal 1968/.
Aliinale
“Für Alina” klaverile /1976/.
Cantus Benjamin Britteni mälestuseks
“Cantus in memoriam Benjamin Britten” keelpilliorkestrile ja kellale /1977, 1980/.
Peegel peeglis
“Spiegel im Spiegel” vioolale ja klaverile /1978/.
Kanon pokajanen
“Palve pärast kaanonit” teosest “Kanon pokajanen” segakoorile a cappella /1997/.
Sünnipäevakontsert 11. septembril 2018 Jaani kirikus
Kavas Johan Sebastian Bach kantaat “Brich dem Hungrigen dein Brot”, BWV 39 ja Arvo Pärt “Berliner Messe”, “Für Lennart in memoriam” ja Palve pärast kaanonit teosest “Kanon pokajanen”. Esitavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester. Dirigent Tõnu Kaljuste.
Maestro kodulehele saad siit. Ja minu meenutusi temaga kohtumistest siit.

DIMASH KUDAIBERGEN
All By Myself
Kasahstanist pärit müstiliste 
vokaalsete võimete, hääleulatuse ja absoluutse kuulmisega 1994. aasta maikuus Aktobes, endises Aktjubinskis lauljate perre sündinud Dimash hakkas klaverit ja laulmist õppima viieselt. 2014 lõpetas ta Aktobe muusikakolledžis akadeemilise laulu teaduskonna ja astus Astanas Kasahstani kunstiinstituuti estraadikunsti õppima. Dimashi hääleulatus on 6 oktavit – baritonist vilehääleni. Madalaim noot F2, kõrgeim D8, mis kõlab ulmeliselt nagu ülehelikiiruse lennuk, lisaks valdab ta meisterlikult falsetti, kirjutab muusikat ja mängib erinevaid pille. 2017 juunis andis Dimash Astanas oma esimese suure soolokontserdi pea 30 000 kuulajale. Praegu teeb ta oma esimest albumit. Ja siin sama laulu versioon aastast 2018, eelmine on aastast 2016. No lihtsalt uskumatu mees!
Ұмытылмас күн
Inglise keeles “Unforgettable Day” on Dimashi oma lugu. Ja siin need müstilised vilenoodid. Just selsamal Astanas toimunud 150 000-se publikuga Gakku festivali kontserdil sai Dimash oma varasema G#7 asemel kätte D8. Siin aga veidi vanem versioon, mida ta laulis Hiinas toimunud lauljate konkursi “I Am a Singer” 10. voorus. Konkurss toimus 2016. aasta lõpus, 
22-aastane Dimash oli konkursi viieaastase ajaloo  noorim ning ainus mitteprofessionaalne ja tundmatu laulja. Ta sai teise koha Hong Kongi lauljatari Sandy Lami järel. 2016 aprillist-detsembrini toimunud Dimashi esimene kontserttuur Kasahstanis kandis sama nime “Unforgettable Day”.
• SOS d’un terrien en detresse
Siinne versioon on  Valgevenes toimuva konkursi “Slavjanski bazar” avamiselt aastast 2018. 2015 võitis Dimash sellel konkursil Grand Prix.
Confessa + Diva Dance
• 
Adagio
• Hello

DISTURBED
The Sou
nd of Silence
1994 loodud USA hevimetal bändi kaver Simon & Garfunkeli 1964. aasta hitist, millega nad nomineeriti 59. Grammy auhindadele kategoorias Parim rockmuusika esitus. 

ESTAS TONNE
Internal Flight
Album aastast 2013. “Juba väga väiksest saadik on sõnal Eesti olnud mu elus oma tähendus. Kuulsin vanaisalt loo, et meie esivanemad tulid Eesti aladelt,” kirjutab Venemaal sündinud kitarrivirtuoos Estas Tonne kodulehel.
The Inside Movie
Album aastast 2012.
Bohemian Skies
“You keep your eyes on the skies. And you will rise. You will rise to the glory of who you are. You will remember who you are. You will become complete. Whole being. You keep your eyes on the skies. And you shall rise,” nii ütles Estas Tonne loole sissejuhatuseks. Ja ta laulab ka sel kontserdil.

GENESIS
The Musical Box
Albumilt “Nursery Crime” /1971/. Alates kuskil 9. minutist – ja kindlasti kuula kõvasti – läheb eriti vägevaks. No millist rock-muusikat siis tehti, ahh! Kõikide lugude loojad-esitajad on Peter Gabriel, Tony Banks, Steve Hackett, Mike Rutherford,
Phil Collins.
Firth Of Fifth 
Albumilt “Selling England by the Pound” /1973/.
I Know What I Like /In your wardrobe/ 
Albumilt “Selling England by the Pound”.
The Lamb Lies Down on Broadway 
Samanimeliselt albumilt aastast 1974.
Carpet Crawlers
Albumilt “The Lamb Lies Down on Broadway” /1974/.
Ripples
Albumilt “A Trick of the Tail” /1976/.

GREIP
Vihma loits
See loits nõiub su ära! A cappella ansambli esimese muusikavideo sõnad on Rõngu vallast pärit rahvaluulest, viisi autor Kairi Leivo. Film võeti üles 2011 suvel Pärnumaal Audru ja Koonga vallas. Greip on: Karin Leetsar /sopran/,
Mari Holm /alt/, Kristo Ukanis /tenor/, Rauno Muttik /bariton, beatbox/,
Reimo Kiisk /bass/, Madis Isand /heli/.

INDIAANIRAHVA LAULE
Looja õnnista meid
USA-s Arizonas elava 20 tuhande liikmelise indiaanihõimu vaimne juht, tervendaja ja õpetaja Lendav Kotkas laulab sulaselges eesti keeles indiaani väelaulu.
• 
Peioote-tseremoonia tervenduslaul

KROKODILL GENA
Helesinine vagun /Голубой Вагон/
Krokodill Gena, Potsataja ja Kübaramoor on heasüdamlikud multikategelased mu lapsepõlvest. 1966 ilmus Vene kirjaniku Eduard Uspenski raamat “Krokodill Gena ja ta sõbrad”, mille järgi tegi Roman Katšanov 1969. aastal multika “Krokodill Gena”. Ja siis samade tegelastega veel kolm multikat: “Potsataja“ /“Чебурашка“ 1971/, “Kübaramoor“ /“Шапокляк” 1974/ ja “Potsataja läheb kooli“ /1983/. Helesinisest vagunist laulis Gena filmis “Kübaramoor“.
Sünnipäevalaul /День рождения/
Sellegi laulu heliloojaks on Vladimir Šainski ja sõnade autoriks Aleksandr Timofeejevski. Oma sünnipäevalaulu laulis Gena “Potsataja“ multikas.

LAULUPIDU
Ilus maa/Maa tuleb täita lastega
Ilus on maa, mida armastan… Maa tuleb täita lastega, omaenda lastega ja kõige vastu võidelda, mis võõrastav või vaenulik, mis vaenulik või valelik…
Viis: Rein Rannap. Sõnad: Hando Runnel. Laulab: 2014. aasta XXVI Laulu- ja Tantsupeo “Aja Puudutus. Puudutuse Aeg” ühendkoor Hirvo Surva juhatamisel.
Muusika
Pärt Uusberg kirjutas muusika, Juhan Liiv sõnad, laulab 2014. aasta laulu- ja
tantsupeo segakoor, juhatab Pärt Uusberg.
Kuskil peab alguskokkukõla olema, kuskil suures looduses, varjul.
On tema vägevas laotuses, täheringide kauguses,
on tema päikese sära sees, lillekeses, metsakohinas,
emakõne südamemuusikas… või silmavees.
Kuskil peab surematus olema, kuskil alguskokkukõla leitama:
kust oleks muidu inimese rinda saanud ta… muusika.

LIONEL RICHIE
Truly
Lugu Ameerika laulja, laululooja, produtsendi ja näitleja esimeselt sooloalbumilt
“Lionel Richie”, mis ilmus 1982.
Dancing on the Ceiling
Ooh, kuidas mulle see lugu meeldis. Ja ikka on lahe! 1986. aastal ilmunud samanimeliselt kauamängivalt. Richie kolmandalt.
Just Go
Lugu Richie üheksandalt, 2009 ilmunud samanimeliselt sooloalbumilt. See lugu on koos Ameerika räppari Damala Badara Akon Thiamiga, kes rohkem tuntud kui Akon.
Think of You
Samalt albumilt.
Face in the Crowd
Taas samalt albumilt. Koos Hollandi laulja ja laulolooja Trijntje Oosterhuisiga, kes esindas tulpidemaad muide 2015. aasta Eurovisioonil.
Pastime
Ja seegi samalt albumilt.
Three Times a Lady
See on lugu, mis mulle meeldis juba siis, 80ndatel. Ja meeldib ikka. Ansambli The Commodores 1978. aasta albumilt “Natural High”. Kirjutanud on loo Richie, kes oli
1968–82 bändis laulja, saksi-, klaverimängija ja trummar. LR kodulehele saab siit.

MAARJA-LIIS ILUS
• Nii sind ootan
Supervõimas ja ilus versioon Smilersi loost, mille muusika ja sõnad on loonud
Hendrik Sal-Saller. No ja muidugi produktsioon, eriti see klahv. Smilersi 2004 kogumikalbumilt “Ainult armastusest”.
Saadan pilved su juurde, et nad seisaks su ees,
et nad seletaksid sulle, et sa näeksid mis toimub mu sees…

MARI JÜRJENS /POKINEN/
No näed
Üliandekas lauljanna ja näitlejanna, kes mulle tohutult meeldib. Selle laulu salvestus on aastast 2010.
Paradiis
Häbenemata kallistan päikest, suudlen sooja tuult. Imetlen oma Eestimaad väikest, naeratus suul. Kujutlen kuidas mändide vahelt, paistab merepiir, kujutlen kuidas, seal siis seisaksin…

MEESKOOR ПЕРЕСВЕТ ВИРТУОЗЫ
Hobune /Конь/
Seda helilooja Igor Matvijenko ja sõnadelooja Alekandr Šaganovi kirjutatud laulu, mille ma arvasin olevat Vene rahvalaulu, esitati esmakordselt aastal 1994. Siin kõlab ta 1997. aastal algselt Vene kiriku juurde loodud kümnemehelise koori Пересвет виртуозы esituses. Nende kodulehele saad siit.
 Oh stepp, sa ääretu-Valu /Ах ты степь широкая-Dle Yaman/
Ülivõimas kooslus Vene rahvalaulust ja Armeenia ballaadist. Viimase on loonud kuulus Armeenia helilooja, 1915. aastal Türgi valitsuse armeenlastevastase genotsiidi üle elanud ja kogetud õudustest meelemõistuse kaotanud Komitas. Mees, kes on armeenlastele genotsiidi sümboliks ning kelle järgi on nime saanud ka Jerevani konservatoorium. Esitavad Dmitri Pevtsov, Zara ja Пересвет виртуозы.

MIKE OLDFIELD
Tubular Bells
25. mail 1973 ilmunud “Tubular Bells” on nii Michael Gordon Oldfieldi kui ka Richard Bransoni plaadifirma Virgin Records esimene plaat. Tollal 19-aastane Oldfield mängis albumi tarvis ise sisse üle kahekümne pilli, üldse on ta erinevatel plaatidel mänginud enam kui 40 instrumenti. See siin on live-kontsert aastal 1992 Edinburghi lossis.

NILS ASLAK VALKEAPÄÄ
• Sápmi Lottážan
See joig meenutab mulle tohutult indiaanlaste loitse, samasugused meditatiivsed, aga eks saamid olegi ju Põhjamaa indiaanlased. Nils Aslak Valkepää, lähedastele Ailu, on saam, joiu kaitsja ja looja. Kunstnik, kelle energia andis saamlastele tagasi usu oma kultuuri. Mikk Sarv on imeilusasti öelnud: “Joig polegi laul. Seda ei saa laulda. See tõuseb sügavalt seest, vahel valjenedes, siis jälle hiirvaikseks tasanedes. Mõnikord tõuseb joig kurgust kähinal, nagu kiskudes välja. Joig on üdini aus… Joig kannab endaga elu. Inimest, maastikku, päikest, looma. Isegi sääske on joiatud… Kõike, mis on olemas, saab joiata ja joiu kaudu mälupõhjast taas ellu kutsuda. Joig on elustaja ja tervendaja… Joig ühendab joigaja inimeste, aegade ja kohtadega, mida enam pole olemas või mida veel pole olemas… Joig kannab endaga tundeid, mälestusi, lõhnu, meeleolusid. Joig ühendab tervikuks ja parandab valu läinud aegadest ja lahkunud inimestest… Joig on osa vaimumaailmast, sealt see algabki. Joigamine eeldab vaimustumist. Vaimumaailm kehastub joigaja kaudu joius, andes teada aegadest, inimestest ja paikadest…” Võtsin selle jutu lahkunud Mikk Sarve abikaasa Kristel Vilbaste Facebooki postitusest.

OTT LEPLAND
Hingesugulane
Imeilusa kõla ja sisuga sõna. Minu hingesuglane oli mu isa. Kes on sinu oma? Ott on oma laulu kohta öelnud: “”Hingesugulane” on laul kellestki, kelle olemasolu sinu elus on täiesti iseenesestmõistetav, ükskõik, kui kaugel te parasjagu teineteisest ka ei ole.”
Laululinnuhaldjas
Sõnad Arvi Siig, muusika Arne Oit.
Kodu
Muusika ja sõnad mõlemad Otilt.
• Sa ju tead

PETER GABRIEL
Solsbury Hill
See lugu on 26-aastase Gabrieli esimeselt sooloalbumilt “Peter Gabriel”, mis ilmus 1977 – aasta pärast Genesisest lahkumist. Ja video on 2014. aasta kontserttuurilt “Back to Front”, mida mul õnnestus Helsingis 20. mail vaatamas-kuulamas-nautimas käia. See oli ülivõimas! See oli sõnulseletamatu elamus näha ja kuulda laivis oma lemmikut! Nüüd on see lugu mu mobiilihelinaks:)
Mercy Street
Lugu Gabrieli üliedukalt albumilt “So” /1986/.
The Book of Love
Kaunilt kriipiv armastuslaul albumilt “Scratch My Back” /2010/. Tuttav neile, kes vaadanud filmi “Kas tantsime?” Richard Gere’i, Jennifer Lopezi ja Susan Sarandoniga. Peter Gabrieli kodulehele saad siit.

PETER HOLLENS
Ameerika a cappella laulja ja produtsent, kes tekitab muusikat vaid oma hääle ja suuga.
• Circle of Life
Filmist “The Lion King”. Trompetil 
Tony Glausi.
• Baba Yetu
Suahiilikeelne palve jumalale. Koos Malukah’ga. Baba yetu, Yetu uliye Mbinguni yetu, Yetu amina! Baba yetu Yetu uliye M jina lako e litukuzwe.
• The Parting Glass
Into the West
Filmist “The Lord of the Rings”.
• Shenandoah
Now We Are Free
Filmi “Gladiaator” tunnuslaul.

PÄRT UUSBERG
Õhtu ilu
Muusika: Kärt Johanson, eesti rahvaluule. Seadnud: Pärt Uusberg.
Laul: kammerkoor Head Ööd, Vend.
Õhtul
Muusika: Pärt Uusberg. Sõnad: Ernst Enno. Laul: kammerkoor Head Ööd, Vend.

TOTO
Africa
1976. aastal kokku tulnud USA ansambli lugu nende neljandalt, 1982 ilmunud ja mitu Grammy auhinda võitnud LP-lt “Toto IV”. Kirjutasid selle Billboardi edetabelis esikohale tõusnud laulu bändi klahvimängija ja laulja David Paich ja trummar Jeff Porcaro. Toto tegutses kuni aastani 2008, pidas siis väikese pausi ja mängib aastast 2010 tänaseni.
• I’ll Be Over You
1986 kuldplaadil “Fahrenheit” ilmunud loo ametlik video.
• I Won’t Hold You Back
Seegi lugu on plaadilt “Toto IV”.
• Rosanna
Albumi “Toto IV” avalugu. Just selle eest sai Toto Aasta albumi Grammy. Loo kirjutas David Paich.
Stop Loving You
Lugu 1988 ilmunud LP-lt “The Seventh One”, millel laulab backi Jon Anderson ansamblist Yes.

TRAD.ATTACK!
Kuukene
Ülimüstiline video ja laul – sihuke ürgne Eesti värk ja vägi! Sõnad Emilie Kõiv /74-aastane/, muusika Sandra ja Jalmar Vabarna, arhiivisalvestus loo lõpus on tehtud Põlvas aastal 1966. Trad.Attack! on: Sandra Sillamaa /laul, tuulepillid/,
Jalmar Vabarna /keelpillid/, Tõnu Tubli /löökpillid/, Rainer Koik /heli/.
Jaan’kene
Arhiivisalvestisel anno Setomaa 1959 laulab Setu kuulsamaid rahvalaulikuid, Jalmari vanavanaema Anne Vabarna (1877–1964). Muusika Sandra ja Jalmar Vabarna, tekst Anne Vabarna, seade Trad.Attack!
Kooreke
See on Trad.Attack!-i esimene lugu. Muusika Sandra ja Jalmar Vabarna, sõnad ja ka laul Liisa Kümmel (1888–1964) arhiivisalvestus, seade Sandra Vabarna, Tõnu Tubli ja Jalmar Vabarna.

TÕNIS MÄGI
 Kondor
Muusika ja tekst Tõnis Mägi, seade Sven Grünberg.
Ommik
Mõtisklev, voolav, meditatiivne. Laulavad Tõnis ja Kärt Johanson, kes lõpus lusikaga kannelt silitab, millest sünnib ulmeline heli.
Pimedale muusikule
Tõnise
esimene laul, kirjutatud 1975, laulab Liidia Mägi.
Levist välja
Muusika ja tekst Tõnis Mägi, laulab Liidia Mägi.
Lend õhupallil
Muusika ja tekst Tõnis Mägi, laulab ja
plokkflööti mängib Mirt Mägi.

TÕNU KALJUSTE
Maailma ilusaim ood rahule – Cyrillus Kreek “Rahu, kus oled?”
Tõnu esitas selle 2016. aasta alguses Eesti Kontserdi ja Hennessy uusaastakontserdi lõpetuseks, lauldes üksi orkestri ees. Lugu on kirjutatud 1938. aastal Haapsalus. “Kõik rahvad ihkavad rahu, rahu. Maailma see küll ei mahu, mahu. Ei mahu. Kahhhhhh-ju…”

ÜLEMHELID
• Tuva kurgulaul
Natascha Nikeprelevic
Ülemhelid või kurgulaul ehk see, kui üks inimene ei laula ühel, vaid korraga mitmel häälel, arvatakse pärinevat Mongooliast. Levinud on see traditsiooniliselt ka nende naabrite juures Venemaal Tuvas, Altais ja Tšuktšimaal. Tiibeti buda mungad, sõltumata sellest, kas nad on Tiibetist, Nepalist, Bhutanist või Indiast, loitsivad samuti ülemhelidega nagu ka põhjarahvad saamid ja inuitid. Natasha Nikeprelevici kodulehele saad siit. Meil Eestis oskavad ülemhelidega laulda Siiri Sisask ja
Triinu Taul.

 

Lisa kommentaar