☼hingamismeditatsioon uinumiseks

empowher.comMinutiga magama on lihtne 4-7-8 rütmis joogahingamine uinumiseks nii siis, kui õhtul raske magama jääda, kui siis, kui sa keset ööd üles ärkad. Lihtne selgeks saada ja lihtne teha. Ainult et jah… teha tuleb. Kokku kaks minutit päevas. Ja korrapäraselt. 

Kuidas käib? Kõigepealt hinga torruaetud huulte vahelt kogu vana õhk kopsudest jõuliselt välja. Siis sule silmad ja suu, pane keeletipp ülemiste hammaste taha igemetele ning hinga nina kaudu rahulikult 4-ni lugedes sisse – hoia hinge 7-ni lugedes kinni – hinga torus huulte kaudu 8-ni lugedes jõuliselt välja. See on üks hingamistsükkel. Tee kokku neli tsüklit. Ja vähemalt kaks korda päevas.

Algajal soovitatakse istuda selg sirge, kogenumad ütlevad, et teevad seda voodis ja mõni kustub juba enne, kui neljanda hingamistsüklini jõuab. Vähemalt esimesel kuul ei tohiks kunagi teha rohkem kui neli tsüklit korraga. Alles seejärel, kui isu ja tahtmist, võib korduste arvu kasvatada kaheksani. Ja see on ka absoluutne maksimum.

Mida teeb? Rahustab vadina peas ja võdina südames ning toob meelde ja kehasse uinumiseks vajaliku rahu. Hingamismeditatsiooni looja dr Andrew Weil soovitab seda kasutada lisaks uinumisele ka närvide ja närvisüsteemi loodusliku rahustajana. Pärast pooleteisekuist igapäevast praktiseerimist aitab see lisaks rahuneda, kui lained pea kohal kokku löövad, keegi vaiba jalge alt tõmmanud või ärevus hinge pugenud. Lihtsalt teed 4-7-8-hingamist, enne kui käratada või kähvatada jõuad. Kahe-kolmekuise harjutamise järel toimuvad kehas aga juba märkimisväärsed muutused: südamelöögid aeglustuvad, vererõhk korrastub, seedimine paraneb. Ka on 4-7-8 hingamine tohtri sõnul tõhusam, kui retseptirahustid. Loe juurde siit.

Kuidas täpselt teha, vaata siitsamast.

 

Lisa kommentaar