Bachi õietilgad – väikesed, aga väekad

Kas mure murrab, hirm nöörib kurku, hing on väsinud, enesepiitsutamine kurnab? Tilguta tumepruunist klaaspudelikesest mõni tilk keelele… ning enesetunne saabki helgem, rõõmsam, rahulikum. Pea neljakümnel Bachi õietilgal on vägi sees.

 

Mul on Bachi SOS-tilgad ehk Rescue Remedy kotis kogu aeg, igaks juhuks. Mitte nii väga isegi enda pärast, vaid mine tea, võibolla võib kellelgi vaja minna. Ning ehkki mu lugu Bachi õietilkadest Eesti kauase õieterapeudi, taimetarga, loodusfotograafi ja mitme raamatu autori MALL VÄRVAGA (73) ilmus jupp aega tagasi – ajakirja Üks 2011. aasta mainumbris, puudub Bachi õietilkade infol “parim enne kuupäev” – see pidas paika tollal ja peab paika ka nüüd. Ning ehkki oma esimese Rescue Remedy pudelikese ostsin ma Londonist, sest Eestis neid veel ei müüdud, siis nüüd enam nii kaugele sõitma ei pea – vaja vaid minna Loitsukellerisse

Õietilgad on ohutud, kõrvalmõjudeta ega tekita sõltuvust.

Teooriaid selle kohta, milles Inglise arsti ja homöopaadi Edward Bachi 1930-ndail aastail loodud õietilkade tervendav saladus peitub, on erinevaid. Usutakse, et see on tilkades olev energia või vibratsioon, mis ematinktuure valmistades elavalt lillelt veele üle kandub. Veel arvatakse, et tegu on kvantmaailma nähtuse või vee mäluga. Ehkki teaduslikke uuringuid õietilkade toimemehhanismi kohta pole tehtud, räägib pea 80-aastane kogemus enda eest. Platseeboefektiga seda seletada ei saa, sest väikelast või looma pole võimalik käsu korras uskuma panna, ometi saavad nad tilkadest abi. Ka ma ise olen Bachi õietilkadest, lisaks Rescue Remedy‘le, tuge leidnud. 


TERVE VAIM JA TERVE KEHA
Krooniliste haiguste algpõhjuseks pidas Bach ebakõla keha ja hinge vahel –

kui hing on haiget saanud, annab ta meile keha kaudu märku.

Sestap õietilgad füüsilisi vaevusi ei tohterda. Vähemalt mitte otseselt. Võtame või astma. Selle ravimiseks õietilku pole. Mis aga ei tähenda, et astmahaige abi ei saa. Bachi lähenemine on lihtsalt teistsugune. Astmale keskendumise asemel tuleb inimesel mõtiskleda hoopis selle üle, milliseks haigus ta muudab – närviliseks, pettunuks, jõuetuks, murelikuks? Õiged tilgad on need, mis kõige täpsemini vastavad inimese meeleolule ja tüübile.

Kokku on erinevaid õietilku 38 + SOS-tilgad. Kõik need paigutas Bach erinevate emotsionaalsete seisundite järgi seitsmesse rühma. Ka inimesed jaotas ta kindlate taimedega seotud tüüpideks. 

Näiteks see, kes oma arvamusest kinni hoiab ja teisi muuta tahab, sarnaneb raudürdiga. Vervain aitabki taolisel energilisel ja ägedal tüübil leida tasakaal ja leebus. Kui oled ületöötamisest tühi kui sidrun, taastab euroopa õlipuu Olive kadunud energia. Kui su laps läheb õppima kodust kaugele, võtab punane hobukastan Red Chestnut hirmu, et temaga midagi halba juhtuda võiks. Valetamise vastu aitab kuldkann Rose Rock, õppimist hõlbustab hobukastani pung Chestnut Bud

Uusi õietilku pole kunagi loodutele lisaks “välja mõelda“ vaja olnud, sest ehkki meie hirmude ja hingevaevade põhjused võivad tolle ajaga võrreldes olla teistsugused, on emotsioonid endised. Viha on ikka viha ja kurbus on kurbus. Pealegi on kolmekümmend kaheksat õietilka kokku sobitades võimalik valmistada ligi 293 miljonit erinevat segu.

Bachi keskus Mount Vernon Inglismaal Oxfordi lähedal.


TEGUSAD JA OHUTUD 
Kuna dr Bach uskus, et taime tugevaim energia on peidus õites, leiutas ta õieenergia kogumiseks nn päikesemeetodi. See tähendab, et õied allikaveega täidetud klaasanumas jäetakse kolmeks tunniks päikese kätte. Puitunud varrega taimede puhul kasutatakse nn keetmismeetodit, s.t taime õitsevaid osi keedetakse allikavees pool tundi. Kui kuumus, olgu päikesest või tulest saadud, on aidanud õiteenergial veele üle kanduda, õitevesi kurnatakse ja lisatakse säilitusaineks juurde brändi – saadud ematinktuurist valmistatakse pruunides pudelikestes olevaid Bachi õietilku. 

Kõige populaarsemad Bachi õietilgad on Rescue Remedy, mida on hea kasutada pingeid, hirmu või stressi tekitavates olukordades, olgu see riid, ehmatus, šokk, rambipalavik, unehäired, samuti enne operatsiooni, eksamit või tähtsat kohtumist. Tilguta korgi küljes oleva pipetiga neli tilka kas otse keelele või vee sisse ning joo lonkshaaval nii sageli kui vaja. Nende tilkadega saab tohterdada ka haavu ja kastmisvette lisatuna tõbiseid taimigi.

Õietilgad on ohutud nii lapsele kui last ootavale emale, neil puuduvad kahjulikud kõrvalmõjud, nad ei ole valmistatud mürgistest taimedest ega tekita sõltuvust ning neid võib kasutada ka koos arsti määratud ravimitega. Kuurina neid tarvitama ei pea. Kui hingehäda vaibunud, võib tilkade võtmise lõpetada.

Mall Värva ja mina mullusuvisel ootamatul ja üliarmsal kohtumisel.


MEIE OMA ÕIETERAPEUT

“Haigus tuleb siis, kui inimene pole oma hinge märguandest aru saanud ning on korjanud koormat liiga palju. Selle peale tervis murdub.

Enam kui pooltel neist, kes on minu juures õietilkadest abi otsinud, on juba füüsiline tervisehäda. Nad ei ole oma keha kuulanud,“ ütleb meie oma Bachi õieterapeut, imeliselt soe ja sõbralik Mall Värva.

“Muidugi peab inimene olema valmis muutuma. Sa võid ju viia hobuse vee juurde, aga jooma teda sundida ei saa.

Õietilkadest on abi igasuguste hingehädade puhul, olgu pere- või töösuhetes,“ kinnitab ta.

Sobivate tilkade määramiseks on terapeudil toeks küsimustik, millega tehakse kindlaks inimese tüüp. Ent veelgi olulisemad on terapeudi kuulamisoskus ja empaatiavõime – talle usaldatakse ju sageli oma salajasimad mured, hirmud, üleelamised. “Meenutan vahel mõnda erilist juhtumist, mis olid tõesti elu muutvad. Mul oli lihtsalt au olla vahendajaks,” lisab Mall tagasihoidlikult. Nii mõnigi on tema kohta öelnud, et Mall on ainus õieterapeut Eestis, keda ta usaldab. 

Õieteraapiat õppis naine Helsingis, Inglismaal Bachi keskuses koos Edward Bachi assistendi ja mõttekaaslase Nora Weeksiga 30 aastat koos töötanud prantslanna Dominique le Bourgeois’ kursusel. Sinna jõudis ta tänu Soome Frantsila ürditalu perenaisele Virpi Raipala-Cormierile, kes oli eestlannale ühel oma taimetarkuse kursusel öelnud: “Sa peaksid õppima õieterapeudiks, sulle see sobib.“

Mall on üks vähestest diplomeeritud Bachi õieterapeutidest Eestis. Ka on ta Bachi õieteraapiast kirjutanud raamatu, millel lehekülgi üle saja, mis ilmus 2001. aastal ja mille tutvustus kõlab: Inglise teadlane, bakterioloog, arst ja homöopaat dr Edward Bach pööras ravitsemisel suurt tähelepanu haiguse süvapõhjusele, olles veendunud, et kehas ilmnev tõbi saab alguse hingest. Otsides haiguste algpõhjust jõudis Bach veendumusele, et selleks on ebakõla keha ja hinge vahel. Mõistes, et taime tugevaim energia asub õites, mõtles Bach välja mooduse õieenergia kogumiseks ning töötas välja 38 eri taimest koosneva õietilkade sarja. Õietilgad leevendavad hirmu, viha, väsimust, ärritust, kurbust, masendust, šokki, stressi, hoolimatust enese ja teiste suhtes. 

Õieteraapia looja dr Edward Bach.


KÕIK ME OLEME TERVENDAJAD

Edward Bach (hääldatakse sarnaselt kuulsa helilooja perenimega) – arst, kel pärast 18 aastat edukat praksist ja vaktsiinialaseid uuringuid tavameditsiinist villand sai –

unistas haiglatest, kus inimesed tegelevad eneseleidmise ja elu saadetud õppetundide mõtestamisega ning arstidest, kes pigem inimese loomust, kui tema analüüsinäitusid uurivad ning patsientidest, kes võtavad vastutuse oma tervise eest ning kuulavad eelkõige oma hinge, mitte ainult keha vajadusi.

Londonist vastsesse elu- ja tööpaika Mount Vernoni kolides – kus praegu asub Edward Bachi pärandit hoidev ja õieterapeute koolitav Bachi keskus – pühendus ta uudse, taimedel põhineva holistilise ravisüsteemi loomisele. Sobivad taimed valis Bach välja intuitiivselt. Kui ta tundis endas mõnd negatiivset emotsiooni, hoidis ta kätt erinevate taimede läheduses, otsides niimoodi sellist, kes leevendust andis. Viie aastaga olid vajalikud 38 leitud ning välja töötatud ka meetod nende valmistamiseks. Õietilkade loomisega oli Bach ellu viinud oma unistuse – anda igale inimesele võimalus olla ise enda tervendaja.

Mall Värva oma sügisevärvilises koduaias.


LOODUSEGA SÕBRASUHTES
Mall Värva on taimetark, üksik uitaja, kes armastab ühtmoodi nii metsa kui merd. Nii mõnegi oma raamatu jaoks on ta jäädvustanud fotodele mitusada Eestis kasvavat kaunitari, kellest paljud sirguvad ka ta enda suures ravimtaimeaias, mille rajamist naine kolmkümmend aastat tagasi Valgamaa kuplite vahel nullist alustas. Et meil Mallega omavahel nii toredasti klappis, palusin luba – ja sain ka – teda sinatada.

On sul oma hingetaim?
Mul on taimede hulgas palju sõpru. Ma räägin nendega. Vahest mõttes, vahest häälega. Armastan väga sinililli. Aga aias on mul üks taim, kellest ma pole nõus loobuma. See on emajuur, kes on ka Bachi õietilga taim. Eestis ta looduses ei kasva ning on kasvukoha suhtes äärmiselt valiv. Ta polegi nagu päris taim. Pika varre ümber on tal õiepärjad, kandelehed on nagu inimese peopesa, kuhu koguneb vihmavesi. Seda mõrkjat vett – emajuur sisaldab palju mõruaineid – jagub sealt päris mitu sõõmu.

Kuidas sina ja ravimtaimed teineteist leidsite?
1980-ndatel sattus mulle pihku tollal vaid käsikirjaline Maria Trebeni raamat “Tervis jumala apteegist“. Lugesin seda suure huviga. 1990-ndatel avastasin antikvariaadist juba Eesti ajal ilmunud ravimtaimede raamatuid. Hindan väga Aili Palju kirjutatut.

Sul on suur ravimtaimede õppeaed. Mida see tähendab?
Mu aias on paljud, nii noored kui vanad, käinud taimi tundma õppimas. Sellest sündiski idee kirjutada raamat “Meie ravimtaimed“, kus sees üle kolmesaja Eestis looduslikult ja aedades kasvava ravimtaime koos piltidega kronoloogiliselt korjamisaegade järjekorras.

Oled öelnud, et aias piisab kõigile haigustele vastuhakkamiseks kolmest ravimtaimest: salveist, koirohust ja kollasest emajuurest.
Seda on öelnud targad inimesed enne mind. Need kolm on tõesti erakordselt väekad.

Kui keegi tahaks oma aeda ravimtaimi tuua, kellest alustada?
Maitsetaimedest, sest nad on kõik ka ravimtaimed.

Kaitsed ja imetled harilikku maasappi. Miks?
See ravim- ja ka õieteraapia taim on Eestis peaaegu kadumas. Inimesed teda ei tunne. Kui ma suve jooksul leian oma rännakutel kasvõi üheainsa koha, kus ta kasvab, on väga hea.

Kuidas metsas taimi kuulamas käia?
Metsas ollakse vaikselt, ei lärmata ega nopita sealt midagi ilmaasjata. Taimega suhtlemiseks tuleb õppida teda kõigepealt raamatust tundma, siis aga võtta aega temaga suhte loomiseks. Rääkida temaga, minna rohujuure tasandile.

Anna palun mõned suvesoovitused
Ahmi endasse kõike. Ma ei mõtle ühest rannast teise tormamist, vaid iseenda ja loodusega olemist. Kasuta aega enda leidmiseks ja akude laadimiseks.

Kui suve jooksul pole endasse päikest kogutud, kurnab pikk talv ära. Käi paljajalu, et tunneksid sooja maa puudutust ja salvesta talveks see tunne. Mine metsa. Niisama. Kui vaja, korja sealt vaid enda ja oma pere tarbeks. Jaanipäev võta vabaks.

Muide, vanarahvas omistas jaanipäeval korjatud taimedele erilise jõu. Nurmenukud, männikasvud, veneaegse kolmekopikalise mündi suurused kaselehed, metsmaasikad, ka koos marjade, lehtede ja õitega. Saab talvel kinkimiseks imeliselt lõhnava ja tervisliku kimbu.

Oled pildistanud 20. eluaastast peale. Sinu tööd on loodusfotokonkurssidel saanud auhindu. Kuidas taimed end modellidena üleval peavad?
Ilusasti. Ma tänan alati igat taime, keda pildistanud olen. Aga ma pildistan ka loomi, linde, maastikke, taevast, merd.

Kuidas sa end terve ja rõõmsa hoiad?
Inimene peab saavutama sisemise tasakaalu, tundma end oma kestas hästi, siis pole talle tähtis, mida teised temast arvavad. Olen üritanud endas seda tasakaalu leida. Liikumine, sõltumata vanusest, on elu alus. Maainimesed arvavad, et nad ei vaja kõndimist või rattaga sõitmist, sest teevad ju maatööd. Aga see ei välista hommikvõimlemist ja looduses olemist. Maatöö on raske ja üksluine, metsas käimine pakub aga kosutust nii kehale kui hingele ja aitab ka sassiläinud mõtteid sirgeks mõelda.

Ma leian rõõmu pisikestest asjadest: esimene tärganud rohulible, su oma kuldnokk, kes pikalt reisilt tagasi jõudnud, talveunest üles ärganud konnake… Käin mere ääres ja uitan metsas. Ikka metsikult, üksinda, paar päeva jutti.

Mõned aastad tagasi avastasin enda jaoks Lapimaa. Imeline paik, mille puutumatus tundrus ja lagedate väljade vahel annab loodus sulle mõista, et sa oled selles kõiges vaid pisikene tera.

Niisugused nad on – pisikesed pruunid pudelikesed.


38 BACHI ÕIETILKA
I Hirm
Rock Rose (kuldkann) – äkiline hirm, paanikahäire
Mimulus (kollane pärdiklill) – teatud asjade (valu, pimedus jm) kartus
Cherry Plum (haraline ploomipuu) – vangistatul kartus mõistus kaotada  
Aspen (haab) – ettekujutatud, üleloomulikud hirmud
Red Chestnut (punane hobukastan) – liigne muretsemine teiste pärast
II Ebakindlus
Cerato (tiibeti sarvjuur) – eneseusalduse puudus
Scleranthus (põld-kaderohi) – otsustusvõimetus
Gentian (emajuur) – “uskumatu Toomas”, pessimist
Gorse (astelhernes) – elulootuse kaotanu
Hornbeam (valgepöök) – hinge väsimus, lõppu jõudmise tunne
Wild Oat (haruline luste) – sihitu, mõttetu elu tunne
III Ei ole piisavalt huvi praeguse elu vastu
Clematis (elulõng) – unistaja, “hajameelne professor”
Honeysuckle (lõhnav kuslapuu) – nostalgia, minevikus elamine
Wild Rose (koer-kibuvits) – pole millestki huvitatud
Olive (euroopa õlipuu) – füüsiline ja hingeline väsimus
White Chestnut (hobukastan) – keskendumis-, uinumisraskused
Mustard (põldsinep) – ettearvamatu masendus
Chestnut Bud (hobukastani pung) – vigade kordamine, hoolimatus, õpiraskused
IV Üksindus
Water Violet (vesisulg) – kinnised, sisemuses üksildust põdevad
Impatiens (verev lemmalts) – kärsitud, närvilised
Heather (kanarbik) – enesekesksed, ei kuula teisi
V Ülitundlikkus
Agrimony (maarjalepp) – murede peitmine rõõmsa fassaadi taha
Centaury (harilik maasapp) – liigne abivalmidus, “Tuhkatriinu”-tüüp
Walnut (kreeka pähklipuu) – raske loobuda tavadest ja kõigest mittevajalikust
Holly (iileks) – (armu)kadedus, viha, raev
VI Masendus
Larch (euroopa lehis) – teiste halvustava suhtumise tõttu kaotanud usu endasse
Pine (mänd) – süü-, tühisusetunne
Elm (inglise jalakas) – andekate inimeste ajutine stress
Sweet Chestnut (kastanipuu) – täielik trööstitus
Star of Bethlehem (sarik-linnupiim) – lahendab vanu ja uusi hingetraumasid
Willow (hõberemmelgas) – meelekibedus, negatiivsus
Oak (tamm) – armutu töörügaja
Crab Apple (metsõunapuu) – ebapuhtuse või süütunne
VII Ülim hoolsus
Chicory (sigur) – ülim hoolsus, kriitilisus, tähelepanu nõudmine
Vervain (raudürt) – ägedus, fanaatilisus, soov teisi muuta
Vine (viinapuu) – teiste halastamatu alistamine
Beech (pöök) – sallimatus kõige ja kõigi suhtes
Rock Water (läbi kalju tilkunud vesi) – rangus, põhimõttekindlus enese suhtes
+ Rescue Remedy – abitilgad kõikide äkiliste probleemide jaoks, milles Rose Rock, Impatiense, Clematis, Star of Bethlehem ja Cherry Plum

Pikemalt ja põhjalikumalt saad dr Edward Bachi tööst, Bachi õieteraapiast, õietilkade loomise, tarvitamise ja kokkusegamise viisidest lugeda Bachi keskuse kodulehelt siit.

Mall Värva kohtumine värbkakuga.


MALL VÄRVA LOOMING
Raamatud

 Meie ravimtaimed: teejuht 312 Eestis kasvava ravimtaime juurde. Fotod: Mall Värva. 2004, 2010.
 Looduse leksikon. 2008.
 Ravimtaimed aeda. Fotod: Mall Värva. 2002.
 
Bachi õieteraapia. 2001.
• 
Tee ravimtaimede juurde. Fotod: Mall Värva. 2000. 

Loodusfotod
Kliki nende, vähemalt osade, vaatamiseks siia

Fotod: Malle ja minu foto – Malle poja tehtud, Mall sügisaias – Arvo Meeks, ülejäänud – Bachi keskus.

 

Lisa kommentaar